Så här fungerar solenergi

Solenergi har kommit att bli en vanlig kompletterande energikälla hos många av dagens bostadshus och villor. De är även mycket vanligt förekommande på företagshus och offentliga byggnader.

Att förse din villa i Falun med energi genom solenergi har kommit att bli en vanlig kompletterande energikälla hos många av dagens bostadshus och villor. De är även mycket vanligt förekommande på företagshus och offentliga byggnader. Solenergin kommer från solpaneler som monteras på tak och/eller fasader för att kunna ta del av solens strålar när solen skiner med sin närvaro. 

Solpaneler vid moln, regn och snö 

Detta är troligtvis en vanlig fundering eftersom många månader här i vårt vackra Dalarna består av molniga dagar med regn och snö. Inte helt oväntat produceras allra mest energi när solen är framme. Mellan mars och oktober produceras allra mest energi. Solpaneler producerar dock inte bara energi när solen är framme utan de behöver bara vara ljust för att solpanelerna skall kunna producera energi. Regn och snö påverkar dina solpaneler på följande sätt:

  • Regn och snö har snarare en positiv påverkan på solpanelerna eftersom nederbörden hjälper till att rengöra solpanelerna från damm, pollen och annat smuts som kan hamna på panelerna
  • Du slipper alltså själv oftast rengör dina solpaneler då den relativt tätt återkommande nederbörden i form av regn kommer göra det jobbet åt dig
  • Mot förmodan att det inte skulle regna så har smuts en väldigt liten verkningsgrad på solpanelerna

Lagra energi i solpaneler med hjälp av oss

Solpaneler på kan inte själva lagra den el du inte använder. Om du vill kunna lagra energi och el från dina solpaneler i Falun kan du behöva komplettera dessa med ett batteri. Batteriet kommer ge dig möjlighet att kunna lagra elen, och därmed använda dig av elen även när solen har gått ner. Med hjälp av ett solcellsbatteri blir du självförsörjande när det kommer till förnybar energi under dygnets alla timmar. Andra fördelar är:

  • Överflödet från dina solpaneler går att sälja till ett elbolag
  • Det gör du genom att mata in överskottselen på elnätet för att sedan kunna sälja den vidare
  • Elnäten säljer sedan elen till andra elkunder
  • Det är ett bra sätt att bli mer självförsörjande och ta vara på den energi och el vi kan utvinna från solen
  • Bra för miljön då solenergi är en förnybar energikälla som spar på jordens resurser

Funderar du på att sätta upp solpaneler i Falun?

Går du i tankarna om att sätta upp solceller i Falun och ta del av solenergi kan du som bor i Dalarnas län enkelt boka ett kostnadsfritt hembesök för att se hur och var vi skulle kunna montera solpaneler. Du kan då få reda på mycket mer än det vi har tagit upp i denna texten och har givetvis chansen att ställa alla tänkbara frågor om solpaneler, solceller och solenergi.

Kontakta oss när du behöver solceller i Falun

Behöver du tips och råd gällande solenergi och solceller till ditt hus i Falun? Varmt välkommen att kontakta oss för att boka gratis hembesök, där vi kan berätta mer om oss och vägleda er i projektet!